Siirry sisältöön

Ajankohtaiset projektit

Small Size, Performing Arts for Early Years

Auraco on mukana yhteisjärjestäjänä Small Size, Performing Arts for Early Years -hankkeessa. Hanke on Luova Eurooppa -ohjelman tukema ja siinä on mukana 17 teatterialan organisaatiota 15 eri EU-maasta. Hanke jatkaa aiemman Small Size, Big Citizens -hankkeen jalanjäljillä tarkoituksenaan edistää lapsille suunnattujen esitysten tuotantoa ja näkyvyyttä Euroopassa. Hanke on nelivuotinen (2014–2018), ja sen aikana Auraco tuottaa kaksi uutta omaa näyttämöteosta lapsille ja yhden yhteistuotannon sekä osallistuu hankkeen tapaamisiin.

Hankkeen osana järjestetään vuosittain Small Size Days -tapahtuma. Vuoden 2015 Small Size ‑päivinä Auraco piti Käsi kädessä, hymyssä suu ‑työpajan Espoossa.

Small Size, Performing Arts for Early Years -hankkeen painopiste on 0–6-vuotiaissa lapsissa ja erityisesti alle 3-vuotiaissa pikkulapsissa. Kyseessä on eurooppalainen verkottumishanke teattereille ja kulttuurikeskuksille, jotka tuottavat ohjelmistoa lapsille.

Hankkeen muut järjestäjät:

Co-funded by the
Creative Europe Programme
of the European Union

Menneet kansainväliset projektit

Growing Up in Europe

Tanssiteatteri Auracoa ja taidejaosto Artcoa ylläpitävä Kuukulkurit ry oli yhteisjärjestäjänä Growing Up in Europe -hankkeessa, joka oli Erasmus+ -ohjelman tukema kaksivuotinen (2014–2016) projekti. Siinä oli 12 osallistujaa neljästä eri Euroopan maasta. Hankkeen tarkoituksena oli tutustua eri maiden varhaiskasvatukseen ja varhaiskasvatuksen alalla työskentelevien koulutukseen sekä luoda uusia ja innovatiivisia työtapoja koulutukseen ja harjoitteluun.

Kuukulkurit järjesti projektin yhteydessä kolmipäiväisen kansainvälisen seminaarin, joka oli tarkoitettu alle kouluikäisten kanssa työskenteleville taiteilijoille ja varhaiskasvattajille. Seminaarissa tutustuttiin suomalaisen varhaiskasvatuksen taidesisältöihin ja mahdollisuuksiin. Ohjelmassa oli alustuksia eri taidealoilta, koulutuksista ja kulttuuripolitiikasta sekä keskusteluja ja työpajoja. Katso seminaarin ohjelma.

Lisäksi Kuukulkurit osallistui projektin tapaamisiin ja ohjasi työpajoja. Hankkeen muut järjestäjät:

Co-funded by the
Erasmus+ Programme
of the European Union

2010–2012

Kuukulkurit ry/Tanssiteatteri Auraco oli mukana kansainvälisessä lastenkulttuuria edistävässä parenthood/education/culture/art-hankkeessa. Kyseessä oli ranskalaisen teatteri Compagnie ACTA - Agnès Desfossesin hallinnoima eurooppalainen yhteistyöprojekti, jossa oli mukana viisi partneria: Compagnie ACTAn ja Tanssiteatteri Auracon lisäksi La Casa Incierta Espanjasta, Armes Theater Saksasta ja Mairie de Fort de France Ranskan Martiniquelta. Hanke oli 2-vuotinen oppimiskumppanuushanke ja sille saatiin rahoitusta EU:n Grundtvig-ohjelmasta. Projektin tulokset löytyvät täältä.

2008

Keanne van de Kreeke ja Carlien Banks osallistuivat belgialaiseen kansainväliseen tarina-kuvituskilpailuun ”de Prijs van de stad Hasselt”. He pääsivät ensimmäisen kierroksen läpi (296 osallistujasta 29 valittua) ja osallistuivat kilpailuun liittyvään näyttelyyn loka-marraskuussa 2008.

Menneet kotimaiset projektit

Ole hyvä

Ole hyvä -projekti oli osa Till Sacko -esityksen suunnittelu- ja valmistusprosessia. Projekti käynnistyi Äänekoskella Mämmen koulun 2. luokalla yhteistyössä Hiskinmäen 8. luokan tekstiilityön valinnaisryhmän kanssa. Ensimmäiset suunnittelupalaverit pidettiin keväällä 2009. Niihin osallistuivat luokanopettaja Leila Hakkarainen sekä Kuukulkurit ry:n jäsenet tekstiilityön lehtori Outi Heinonen ja mummi Tuila Vuorinen. Syyskuussa aloitettiin varsinainen työpajatyöskentely.

Ohjaajat keskustelivat kakkosluokkalaisten kanssa tunteista, niiden tunnistamisesta ja ilmaisemisesta ja siitä, miten ne vaikuttavat käyttäytymiseen. Tavoitteena oli saada lapset ymmärtämään hyvien ja pahojen tunteiden merkitys omassa elämässä. Tunnetuntia seurasi H.C. Andersenin satu Ruma ankanpoikanen. Sadun jälkeen keskustelua jatkettiin pohtimalla, mitä sanat OLE HYVÄ tarkoittavat.

Kakkosluokkalaiset askartelivat tekstiiliryhmän oppilaiden kanssa eläinnaamioita, joilla on iloiset ja hyvää tarkoittavat ilmeet. Tekstiiliryhmäläiset olivat aiemmin askarrelleet itselleen kauhunaamiot, joten he osasivat opettivat pienemmille naamioiden tekoa. Yhteistyö sujuikin hyvin ja tunnelma luokassa oli intensiivinen ja innokas.

Projektin huipennus naamioineen oli työpajapäivä 25.11.2009, jolloin koreografi Päivi Aura ja muusikko Jarmo Hovi toivat projektille oman luovan lisänsä. Näkyvyyttä projektille oli suunnitteilla lehdistön mukaan kutsumisen ja mahdollisen yleisölle esiintymisen kautta.

Projektia tuki Lions Club Äänekoski/Helmi.

Viiva la tanssi

Vuosien 2007 ja 2008 aikana toteutettiin Viiva la tanssi -projekti Äänekoskella yhteistyössä Galleria Laaja-Artin kanssa. Projektin keskeisenä sisältönä oli tanssin ja maalauksen vuoropuhelu autenttisessa työtilanteessa. Työskentelyjaksot taltioitiin kokonaisuudessaan, ja näistä taltioinneista koottiin DVD:t molemmilta vuosilta. Vuoden 2007 projektiosuus esiteltiin Jyväskylässä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen ja Jyväskylän Taiteilijaseuran Verstas V – avoin tila liikkeelle ja keskustelulle -tapahtumassa 16.11.2007. Vuoden 2008 työskentelyn DVD-kooste oli esillä Laaja-Artin kesän 2008 näyttelyssä. Työryhmässä olivat Päivi Aura (tanssi), Maisa Kivi (maalaus), Toni Kalliomäki (kuvaus ja editointi) ja Jori Mäenpää (musiikki).